BLOC Territoris Creatius


"La veu em frisa", un nou projecte que s'inicia per Sant Jordi

S'inicia un nou projecte per apropar la poesia a col·lectius que tenen menys oportunitats d'accedir-hi

  •  La nova línia de treball dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació a Tarragona es posa en marxa aquest Sant Jordi amb l'organització de recitals en centres de gent gran

 

Avui, dia 20 d'abril de 2010, el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Adam Manyé Sardà, ha presentat La veu em frisa, un nou projecte literari que té l'objectiu d'apropar la poesia i la literatura en general a col·lectius de persones que en tenen més difícil l'accés. El projecte s'inicia amb una programació que tindrà lloc durant el dia de Sant Jordi d'enguany (23 d'abril) i que consistirà en l'organització de recitals poètics a vuit residències i centres de dia de gent gran de Tarragona, Constantí, la Pobla de Mafumet i els Pallaresos.

La veu em frisa (títol extret d'un vers de Montserrat Abelló) s'adreça, en aquesta primera acció, a la gent gran perquè formen part d'un col·lectiu de persones que no poden accedir fàcilment a les lectures i als actes que es fan als carrers i locals dels municipis durant el dia del llibre. Al llarg del matí i de la tarda, diversos grups d'actors es desplaçaran a aquests centres per tal de dur a terme actuacions d'un màxim de tres quarts d'hora. S'escolliran, sobretot, poemes d'escriptores que puguin arribar a agradar a un públic ampli de persones.

Els actors i actrius participants en el projecte són Txus Garcia i Laura Gutiérrez, de la Companyia Human Trash, el duo format per Jordi Roig i Ingrid Ventura, el duo format per Raquel Martínez i la ballarina Raïssa Janer, i, finalment, quatre actors i actrius de la Companyia Tecla Smit, Sergi Xirinacs, Pau Gavaldà, Dolors Quintana i Agnès Martí. Maria Mercè Marçal, Dolors Miquel, Roser Guasch, Francesca Fortuny, M. Josep Escrivà, Mercè Rodoreda, Olga Xirinacs, Cinta Mulet i Montserrat Abelló són algunes de les poetes escollides a recitar.

La programació dels recitals serà la següent:

CENTRE DE DIA CONSTANTÍ: 11 h. Recital a càrrec de Txus Garcia i Laura Gutiérrez. Pl. De les Escoles, s/n, 43120 CONSTANTÍ.

RESIDÈNCIA NOSTRALLAR: 11 h. Recital poètic a càrrec de Tecla Smit. Camí dels Plans, Urb. Els Hostalets, 43151 ELS PALLARESOS.       

CENTRE DE DIA LA POBLA DE MAFUMET: 12 h. Recital a càrrec de Txus Garcia i Laura Gutiérrez. C. Molí Tendre, 2 (Casal de la Gent Gran), 43140 LA POBLA DE MAFUMET.

RESIDÈNCIA MARE DE DÉU DE LA MERCÈ: 15.30 h. Recital poètic a càrrec de Jordi Roig i Íngrid Ventura. Camí de la Cuixa, 1-C, 43003 TARRAGONA.

RESIDÈNCIA STA. TECLA LLEVANT: 16.30 h. Recital poètic a càrrec de Raquel Martínez i Raïssa Janer. Joan Fuster, s/n, 43007 TARRAGONA.

RESIDÈNCIA LES ALZINES: 16.30 h. Recital poètic a càrrec de Tecla Smit. Av. Maria Cristina, 17, 43007 TARRAGONA.

CENTRE DE DIA L'ONADA: 17 h. Recital poètic a càrrec de Jordi Roig i Íngrid Ventura. C. Sevilla, 15, baixos, 43001 TARRAGONA.

LLAR D'AVIS RAMBLA NOVA: 17.30 h. Recital poètic a càrrec de Raquel Martínez i Raïssa Janer. Rambla Nova, 38, 43004 TARRAGONA.

 

La programació d'aquests vuit recitals ha comptat amb la col·laboració dels Serveis Territorials d'Acció Social i Ciutadania a Tarragona i està previst que hi assisteixin 400 residents. Cadascuna de les persones que assisteixi als recitals rebrà com a obsequi, un dels dos llibres de relats de Joan Puig i Ferreter editats per Cossetània (L'home que tenia més d'una vida i altres relats i Una mica d'amor i altres relats).

A la roda de premsa hi han intervingut també Núria Sánchez, directora de Les Alzines, Núria Cartañá, animadora de La Mercè, Núria Obiols, animadora de Santa Tecla Llevant, Luisa González, resident de Santa Tecla Llevant de 92 anys, Raquel Martínez, actriu, i Sergi Xirinacs, actor i director de Tecla Smit.

 

Currículums del actors i les actrius

Txus Garcia i Laura Gutiérrez (Vilallonga del Camp) conformen la Cia. Human Trash, que des de 2007 ha portat, arreu de Catalunya i Andalusia, la seva especial manera de dir poesia barrejada amb acció poètica. Perfopoesia, polipoesia o poesia escènica són gèneres que treballen en cadascun dels seus espectacles, petits cabarets on es conjuga la rapsòdia més dadaista amb les performances més atrevides. Mitjançant una àcida lectura de textos i un seguit d'accions poètiques delirants, fan una tendra sàtira sobre els nostres costums, maneres i sentiments quotidians.

En aquesta ocasió, però, les dues intèrprets treballaran els textos escollits des de la dolçor, la proximitat envers el públic i faran servir maneres de recitat clàssiques i bases sonores pròpies per parlar de tu a tu. De cor a cor. I més..

Parla'm encara. I més..., que és com han anomenat el seu recital, és una lectura de poemes i textos d'autores com Maria Mercè Marçal (d'ella n'han extret el títol), Dolors Miquel, Rosa Comes i Gloria Fuertes, acompanyades per cançons de Joan Manel Serrat. Els temes triats per aquest recital tan especial de Sant Jordi són l'amor, la tendresa, el desig i l'enyor.

Raquel Martínez (Altafulla) és directora dels Serveis Informatius d'Ona La Torre (Ajuntament de Torredembarra) i actualment també és cap de premsa i comunicació de la Sala Trono. Va ser la creadora i conductora d'un programa radiofònic de poesia a Punt 6 Ràdio durant dos anys, i va ser allà on realment va començar a recitar públicament. Ha participat com a actriu en múltiples lectures de poesia i narrativa (Editorial Silva, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, La Pell del Llavi, Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Col·lectiu Katarsi, Universitat Rovira i Virgili, Ateneu Cultural de Barcelona) i s'ha fet càrrec de la direcció, el muntatge i la il·luminació de l'obra ASASA (Teatre Metropol, Tarragona, 23 de maig 2007), així com de l'adaptació teatral, direcció i interpretació de La Llegenda de Sant Jordi en diverses biblioteques.

Raïssa Janer (Altafulla) va començar la seva formació professional en dansa moderna, jazz i contemporània el 1998 i va passar per diferents acadèmies i escoles de Barcelona principalment, però també d'Amsterdam i Londres. Des de llavors ha combinat la seva formació acadèmica amb una activitat professional en diversos esdeveniments i espectacles: espectacle de teatre musical, Notre-Dame de París (2001/2002); ballarina en Cròniques, dintre del marc del Festival de música i teatre de Perelada (2003); ballarina i figurant a l'espectacle musical Bagdad Cafè (2004). Des de l'any 2000 porta a terme una activitat pedagògica a diferents centres de creació i escoles de dansa (Memory, Stage, Escola de dansa Madó, Gimnàs Mètric Centrescenic). És estudiant de Sociologia

Jordi Roig (Tarragona) és estudiant de comunicació audiovisual i baixista del grup Amnea. Com a actor ha participat en múltiples obres teatrals: Dubbing's Flyer de Sergi Xirinacs; Dames i Vells; Poema per escombrar, de la plataforma La Pell del Llavi, al GOTAC de Terrassa i al Barri Brossa de Barcelona. Ha estat autor i actor d'ASASA, representada a la Mostra de Teatre Jove al Teatre Metropol de Tarragona de 2007 i de KSTING, representada a la Mostra de Teatre Jove al Teatre Metropol de Tarragona de 2006. Ha publicat també el text teatral Vostès i el boig en el llibre recull Zenit. Literatura 2008, editat pel col·lectiu La Gent del Llamp.

Ingrid Ventura (Tarragona) és estudiant de filologia anglesa i ha actuat de contacontes en diverses biblioteques i espais culturals. Com a actriu, ha participat en diverses obres teatrals també: a Abolesco, de la Cia. Mayéutika, a les Festes del Gremi de Pescadors del Serrallo a Tarragona; a ASASA; a Mayéutika, de la Cia. Mayéutika al Teatre El Magatzem; a Poema per escombrar, i a KSTING. Ha publicat, a més, el conte Tarracorrates, com a finalista de la Categoria Jove del Certamen Literari de Constantí 2004.

Tecla Smit (Tarragona) és un col·lectiu escènic, amb dos anys de vida, en què s'aplega una trentena de persones. Amb una especial atenció cap al teatre contemporani i el text literari (sempre escenificat), han posat en escena Virus, Contes de Pere Calders, Contes de Pedrolo, textos de la Rodoreda, Dubbing's Flyer, Holding i recitals de poesia. Col·laboren amb la Biblioteca Pública de Tarragona (Literatura a Escena) i compten amb la direcció artística de Sergi Xirinacs. Tenen un espai propi, d'assaig i representació de creacions escèniques, al carrer Smit, número 31, cantonada amb Sta. Tecla.

Tarragona, 20 d'abril de 2010

Més informació:
Rosa Comes (ST Cultura i Mitjans de Comunicació)
977 25 14 71 / rcomesc@territoriscreatius.cat
 

 

assistentsrodadepremsa.jpg

 

Míriam Padró, Sergi Xirinacs, Núria Sánchez, Núria Obiols, Luisa González, Adam Manyé Sardà, Núria Cartañá, una estudiant en pràctiques de la residència La Mercè, Raquel Martínez López i una altra estudiant en pràctiques de La Mercè.